chu med lax och palmolja - gambiansk mat


ännu ett gambiansk maträtt som jag älskar! som vanligt är jag sisådär med mått eftersom jag höftar fritt ;) men ungefär de mått jag angivit. sen kan man välja vilka rönsaker man vill ha att ha i såsom bittertomato, äggplanta, zukini, okra. men som jag lagade här nedan så funkar det alldeles utmärkt med basgrönsaker. ang habanero peppar som finns som tillbehör till alla gambianska rätter jag lagar så är det inte ett måste för det tillför inte smak till grytan direkt. det man gör att man låter den koka med grytan hel annars blir det för stark för att därefter ta pytteliten bit till maten istället för chillisås eller starksås. om man inte gillar starkt mat så skippar man den ;P just ja glöm inte att röra om i grytan då och då så det inte bränner fast!

ett paket lax (4bitar)
200 gram kong eller röktalaxfenor/rökt lax
300gram krossade tomater (en burk)
5msk tomatpure
2 tärningar fiskbuljong
svartpeppar/salt
0.5 dl palmolja
lite vanlig matolja
vitkål
2-3 potatisar eller kokbanan
2-3 stora lök
6 klyftor vitlök
2 morötter
1 habanero
1 liter vatten

börja med att finhacka lök och vitlök fräs under låg värme i lite palmolja och en skvätt vanlig matolja(för att det inte ska bränna fast). när löken är alldeles genomskinligt och gylene så tillsätter du tomatpuren och låter det steka med i några minuter därefter så häller du över 1 liter vatten och två fiskbuljong tärningar låt koka upp. skala potatis och morötter och spetsa din vitkål med grillpinnar eller tandpetare( så det håller ihop i grytan). morötterna delas i 4 bitar och potatisen i halvor. lägg i morötterna i grytan som har börjat koka upp. koka en timme på låg värme sedan lägger du i vitkålen och potatisen koka vidare i ytterligare 30 min.
stek laxen så den är nästan färdig och får en fin stekyta på hög värme i palmolja/vanlig matolja. rensa den rökta fisken, det är den rökta aromen vi är ute efter inte ben och fett :/ lägg laxen och den rökta fisken i grytan sänk värmen tills all olja kommer till ytan.extra salta och peppra efter tycke såsen ska vara ganska tjock och nästan ingen vätska kvar om det är så att du har mycket vätska kvar i såsen så ta ut grönsakerna och fisken puttra klart såsen tills oljan kommer till ytan sen lägger du tillbaka allt (inte gott men sönderkokt fisk och grönsaker) efterhand så får man en hum hur allt ska tajmas så det blir rätt ;) servera med ris och limeklyftor. mums!

Kommentarer
Postat av: Anna

gå in och försök kommentera nu.. se om det är enklare....

2010-08-24 @ 22:19:58
URL: http://miccawhite.blogspot.com/
Postat av: sara

var köper man dende oil, palm olja?? :) vore suuuper tacksam för svar via email, har letat överallt o hittar inte



kram sara

2011-06-10 @ 11:53:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0