gulsot

Gulsot på grund av att blodgrupperna inte överensstämmer

Små mängder av fostrets blod kan gå över till mamman, speciellt vid förlossningen. Om barnets blodgrupp inte är densamma som mammans kan mamman ibland bilda antikroppar mot barnets blodgrupp. Dessa antikroppar kan gå över till barnet via moderkakan och göra så att barnets röda blodkroppar faller sönder.

Det vanligaste skälet är att mamman har blodgrupp O och barnet A eller B. Mamman bildar antikroppar mot barnets A- eller B-blodgrupp och antikropparna går över till barnet. En del av barnets röda blodkroppar angrips och faller sönder. Barnets gulsot de första levnadsdagarna kan då bli kraftigare än normalt.

Fakta om bilirubin

Bilirubinet bildas när blodets röda färgämne bryts ned. Det ursprungliga bilirubinet är ett fettlösligt ämne (okonjugerat bilirubin) som är i stort sett ofarligt. I höga koncentrationer (över ca 400 mmol/l) har det dock skadlig inverkan på hjärnan. Den mogna levern förvandlar fettlösligt bilirubin till en vattenlöslig form (konjugerat bilirubin) som utsöndras dels i gallan till tarmen och sedan till avföringen, dels via njurarna till urinen. Bilirubinet ger urinen respektive avföringen dess typiska färg.

...och detta är anledningen varför vi fick bo på neo i 10 dagar sola och tvångsgöda lilla ava- våran bilirubin låg på 380 mmol/l ett tag :( det var riktigt hemskt att inte få gosa o amma fritt sin lilla älsking som man burit på i 9 månader...men samtidigt så är jag tacksam att allt gick bra o det inte var "värre" än gulsot...ush så mycket sjuka bebbar på den avdelningen...vissa hade varit där i över 4 månader!
men nu mår vi bra och är hemma! hallelujaaa  :)

bara några timmar gammal på rummet bbstockholm innan vi flytta till neontalen...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0